Havermout behoort tot de superfoods. Dit zijn voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen, die bij regelmatig gebruik een positieve invloed op de gezondheid kunnen hebben. En dat doet havermout zeker! Havermout is rijk aan eiwitten, vezels, vitamine B1, fosfor en magnesium.
Vanwege deze samenstelling is havermout ideaal voor sporters. Maar ook als u af wilt vallen of een gezond voedingspatroon na wilt streven. Het is langzaam verteerbaar, waardoor het hongergevoel langer uit blijft. Zo kunt u de hele ochtend doorkomen met een havermout-ontbijt! Het bevat complexe koolhydraten en heeft een lage glycemische index. Dit zorgt dat de bloedsuikerspiegel niet sterk gaat schommelen na het eten, waardoor u zich fit blijft voelen. Daarnaast verlaagt havermout in combinatie met een gezond voedingspatroon de cholesterolspiegel.
Havermout kan op verschillende manieren bereid worden. De meest bekende daarvan is koken tot pap. Normaliter wordt dit gekookt in melk, al dan niet met suiker. Ook is het mogelijk de havermout te koken in water, op deze manier bevat de maaltijd minder calorieën. Ik gebruik zelf een deel water en een deel melk, een beetje van beiden. Om de pap zoeter of meer smaak te geven kan suiker toegevoegd worden, maar het is ook lekker met honing, fruit en/of kaneel.
Een portie havermout (40 gram) met 250ml halfvolle melk bevat 260 kcal, 13,4 gram eiwit en 3,6 gram vezels. Prima ontbijtje voor een dag vol energie!
Daarnaast zijn er nog veel andere mogelijkheden met havermout. Denk maar eens aan koekjes, pannenkoeken, gebak of bijvoorbeeld door een smoothie.
Goed om te weten voor mensen met coeliakie: havermout is glutenvrij! Let wel op de verpakking, het is mogelijk dat de havermout verbouwd of verwerkt is in de buurt van andere granen, waardoor sprake is van kruisbesmetting. Glutenvrije havermout is wel verkrijgbaar. Als de verpakking ‘glutenvrij’ vermeldt, is het veilig om te eten.